

Tijdens een eerdere scholenmarkt hebben ouders de gelegenheid gehad om via de chat vragen te stellen. De vragen die het meest gesteld zijn hebben wij hieronder in een FAQ opgenomen.
Kader/Mavo advies
Vraag:
Ons kind krijgt een kader/mavo advies. Kan mijn kind bij jullie terecht?
Antwoord:
Zeker. Er was tot dit jaar geen school in Roosendaal waar leerlingen met dit advies terecht konden. Omdat wij dit echt een gemis vonden laten wij deze leerlingen graag tot onze school toe.
Wij werken met een tweejarige brugklasperiode. Na twee jaar wordt duidelijk op welk niveau uw kind de middelbare school zal voltooien. Op de Norbertus Gertrudis Mavo kan geen vmbo-kader examen afgelegd worden.
Leerlingen met een kader/mavo en mavo advies volgen dezelfde vakken en worden in dezelfde klas geplaatst.
Mavo/Havo advies
Vraag:
Ons kind krijgt een mavo/havo advies. Kan mijn kind bij jullie terecht?
Antwoord:
Ja. Wij hebben 2 soorten brugklassen; mavo en @havo. De leerlingen met een mavo/havo advies hebben vaak een havo wens. We willen hen de mogelijkheid geven in de @havo-klas te onderzoeken of het havoniveau haalbaar is.
De leerlingen krijgen in de tweejarige brugklas op havoniveau les. Na het tweede jaar is duidelijk of uw kind op mavo- of havoniveau richting het examen gaat. Als uw kind van @havo2 naar havo 3 gaat richten wij ons hierbij op een overstap naar het Norbertus Gertrudis Lyceum waar wij nauw mee samenwerken.
Leerlingen met een mavo/havo advies kunnen in overleg ook in de mavobrugklas geplaatst worden.
Plaatsing in de klas
Vraag:
Mag mijn kind aangeven bij wie hij/zij graag in de klas wil zitten?
Antwoord:
Ja, dat mag zeker. Bij de aanmelding mag uw kind 2 namen van kinderen opgeven bij wie hij/zij graag in de klas wil komen. We proberen hier zoveel mogelijk rekening mee te houden. De kinderen moeten wel ingeschreven worden voor dezelfde soort brugklas. Alleen bij het keuzevak kunnen kinderen van de mavo en de @havo brugklas samen les volgen, bij de overige vakken is dat niet het geval.
Niveau van de lessen
Vraag:
Jullie hebben een mavo en een @havo brugperiode. Leerlingen met een kader/mavo en een mavo/havo advies zijn bij jullie welkom. Op welk niveau krijgen zij les?
Antwoord:
Leerlingen met een mavo of een kader/mavoadvies worden geplaatst in de mavobrugklas. In deze klas wordt op mavoniveau lesgegeven. De toetsen zijn ook gericht op het niveau van de mavo.
Leerlingen met een mavo/havoadvies worden in de @havo klas geplaatst. Omdat we deze leerlingen de kans willen geven om naar havo 3 over te stappen wordt lesgegeven op havoniveau. We geven cijfers op mavo- en havoniveau. (Niet bij iedere toets.)
In de wijze van lesgeven in onze @havo klas ligt de nadruk is vooral op contacttijd met veel ruimte voor herhaling en oefening.
Mentor
Vraag:
Gaat de mentor mee van klas 1 naar klas 2?
Antwoord:
Meestal niet. Bij ons blijven de meeste mentoren in klas 1 voor een aantal jaar mentor in klas 1. Dit geeft de mentoren de mogelijkheid om zich helemaal vertrouwd te maken met wat uw kind in de brugklas nodig heeft.
Zorgleerlingen
Vraag:
Zijn er voor kinderen mogelijkheden voor extra faciliteiten? Zijn er mogelijkheden voor kinderen met een extra zorgbehoefte?
Antwoord:
Onze mentoren en vakdocenten kijken niet alleen naar de resultaten van uw kind. Ze kijken ook naar de behoeften van uw kind. Mentoren proberen uw zoon of dochter zo snel mogelijk te leren kennen. Daarom is er al een kennismakingsgesprek met uw kind en u voor de zomervakantie met de mentor.
Heeft uw kind op de basisschool veel begeleiding (bijvoorbeeld ondersteuning door een ambulant begeleider, of er wordt een specifiek begeleidingsarrangement ingezet), dan is het wenselijk om vooraf in gesprek te gaan met onze ondersteuningscoördinator, mevrouw Meerburg. Samen met haar kunt u dan de mogelijkheden voor extra ondersteuning op onze school bespreken.
Dyslexiebeleid
Vraag:
Is er een dylexiebeleid en zo ja, welke mogelijkheden zijn er voor kinderen met dyslexie?
Antwoord:
Voor leerlingen met dyslexie zijn er een aantal faciliteiten. Zo krijgen deze leerlingen extra tijd bij toetsen, bestaat de mogelijkheid om spraakondersteuning in te zetten en worden spelfouten minder zwaar aangerekend. Deze leerlingen krijgen bij de start van het schooljaar een dyslexiepasje.
Bij de aanmelding van uw zoon of dochter kunt u hierover al de eerste afspraken maken met onze coördinator dyslexie, mevrouw Van der Aa.
Huiswerk
Vraag:
Informeren jullie ouders over het opgegeven huiswerk en de toetsen?
Antwoord:
De kinderen hebben op de basisschool leren werken met een agenda. Wij noteren het huiswerk en proefwerken in de les op het bord en vertellen dit in de klas. Daarnaast noteren wij het huiswerk ook in de digitale agenda. De digitale agenda van uw kind is ook voor u toegankelijk. Zo kunt u samen met uw kind planningen maken en bespreken wanneer u kind het huiswerk maakt. Uiteraard kan uw zoon of dochter daarnaast gebruik maken van een papieren agenda.
Toetsen: verdeling en hoeveelheid
Vraag:
Werken jullie met toetsblokken en hoe tellen de resultaten mee?
Antwoord:
In de brugklas geven wij toetsen zodra wij de lesstof van het toetsonderdeel behandeld hebben. Proefwerken worden minimaal 1 week voor de afname van de toets opgegeven. De docent noteert dit in de digitale agenda van de leerlingen. Iedere dag kan er maximaal 1 proefwerk worden afgenomen. Aan het eind van het schooljaar hebben de leerlingen een proefwerkweek. In klas 2 komt daar een proefwerkweek rond de kerstvakantie bij.
Voor de leerlingen in de @havo klas zijn de cijfers van de toetsen een belangrijke indicatie voor de haalbaarheid van het havo-niveau.
Op veel scholen wordt nagedacht over formatief (toetsen zonder een cijfer te geven) en summatief (met een cijferbeoordeling) toetsen. Wij denken dat onze leerlingen momenteel nog het meeste werken voor cijfers die ook meetellen voor het rapport. Om deze reden tellen bij ons de behaalde cijfers mee.
Brugklaskamp
Vraag:
In de presentatie wordt gesproken over het brugklaskamp. Om hoeveel dagen/nachten gaat het dan en op welke locatie?
Antwoord:
Ons brugklaskamp duurt 2 dagen met 1 overnachting. Onze onderbouwcoördinator (dhr. De Kok) bekijkt ieder jaar opnieuw hoe hij het kamp vorm geeft. We hebben het kamp de afgelopen jaren zowel op een locatie buiten de school als binnen onze school (met een overnachting in het gebouw) georganiseerd. Veel kinderen hebben in groep 8 al een keer een kamp buiten school gehad. Het was mooi om te zien dat kinderen het eerste idee van een kamp op school niet met veel enthousiasme ontvingen, maar nadat zij de nacht alleen (met begeleiders) op school hadden doorgebracht heel enthousiast waren.


